1 september

Vandaag is het de “Dag van de Kennis” in Rusland. Dat is traditioneel ook de dag dat hier alle scholen weer beginnen. De gebouwen zijn netjes opgeknapt en versierd, klaar om de leerlingen te ontvangen. De opening van het schooljaar is een feestelijke gebeurtenis. Alle kinderen brengen bloemen mee voor de leraren,  er is een toespraak van het hoofd der school en iedereen ziet er op z’n Paasbest uit.

Toen ik zojuist even in een kantoorboekhandel was krioelde het daar van de schoolkinderen, die duidelijk nog extra schriften etc. nodig hadden. De jongens van klein tot groot waren allemaal gehuld in een zwart pak met keurig wit overhemd en de meisjes in nette zwarte overgooiers met hun haar in lange vlechten kunstig opgerold en vastgestoken met grote witte strikken. Ik zag ook een meisje met ‘apenbommeltjes’ een kapsel dat mijn moeder vroeger ook van mijn vlechten maakte. Ook alleen maar bij bijzondere gelegenheden, want je moest heel lang stilzitten.

strikken

 

 

 

 

Ondanks al deze vrolijkheid moet ik op deze dag altijd terugdenken aan de vreselijke gijzeling van de school in Beslan op 1 september 2004.  Vandaag 10 jaar geleden. In 2005 is er een ongelofelijk prachtige indringende Nederlandse documentaire gemaakt over dit drama. Ik heb hem op televisie gezien en de beelden hebben me nooit meer losgelaten. Ik was dan ook niet verbaasd toen ik hoorde dat juist deze documentaire een internationale Emmy Award heeft gewonnen. Voor wie nog eens terug wil kijken, dat kan hier:

 

 

 

Een gedachte over “1 september”

  1. Wat leuk die meisjes met die mooie strikken. Echt nostalgie: 58 jaar geleden ging ik ook zo voor de eerste keer naar de 1ste klas. Ook al had je kort haar, een strik in je haar was feest.
    Liefs, Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.