Afscheid van de Russische kioskjes

imagesDe burgemeester van Moskou heeft in april 2015 besloten de huurcontracten van zo’n 12000 (!) kioskhouders niet meer te verlengen. Deze rommelige handel van mini-middenstanders moest maar eens goed aangepakt worden.

images-1

De gevolgen van dit beleid zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. De eens zo karakteristieke kraampjes zijn, tot mijn spijt, bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen.

Mijn favoriete bloemenstalletje is weg, net zoals het ‘Franse’ bakkertje, de sleutelmaker, de tijdschriftenboer en ga zo maar door!                           Unknown Russische kennissen vinden het prima dat de kiosken worden opgeruimd. Vanwege de slechte arbeidsomstandheden (geen sanitair, slechte verwarming). Op mijn bezorgde vraag hoe het dan met al die mensen moet, die nu werkloos, zijn halen ze hun schouders op. En de buitenlanders vinden het ook prima dat de kiosken worden opgeruimd, “de straten zien er nu veel netter uit”, krijg ik te horen. En ook hier schouderophalen bij de gedachte aan al die nieuwe werklozen. Dat is toch ongelofelijk!

RUS_030620_03_x Kiosk selling toy guns, flags, etc. in Gorky Park, Moscow, Russia.

Ik hield juist van dat karakteristieke rommelige straatbeeld waar gewone mensen op eigen initiatief gebreide vestjes of heerlijke pasteitjes konden verkopen om een beetje geld te verdienen. Heel erg jammer dat dat nu verdwenen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.