Bunker 42

DSC04680

Op een koude, grijze dag met (nog steeds) sneeuwbuien heb ik een bezoek gebracht aan een typisch overblijfsel van de Koude Oorlog: Bunker 42. In een klein afgelegen straatje in de buurt van het Taganskaya plein zit de ingang van een enorm bunkercomplex, waar in de Koude Oorlog een geheim verbindingscentrum was gevestigd. Het complex moest dienst doen als het communicatie hoofdkwartier van de Sovjet Unie in geval van een nucleaire aanval door de Amerikanen.

DSC04702

De geheime bunker ligt op een indrukwekkende 60 meter diepte (18 verdiepingen per trap naar beneden – ik heb de treden niet geteld). Dat is even diep als de Taganskaya metrolijn. De bouw van die metrolijn werd gebruikt als dekmantel voor de bouw van de bunker. De medewerkers hadden drie geheime in- en uitgangen vanuit het ondergrondse metrostation direct naar de bunker, om zo ongezien naar hun werk te gaan.

DSC04687

Er werd een interessante film vertoond over de koude oorlog vanuit Russisch perspectief en verder was er slechts een kleine tentoonstelling ingericht.  Dit bezoek gaat duidelijk om “de belevenis” in een echt geheim commando centrum diep onder de grond. Wat mij betreft hadden ze daarbij het zogenaamde alarm (lichten uit, sirenes aan, oproepen door de luidsprekers – je kent het wel) achterwege mogen laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.