Ikonen

In de Verenigde Staten is het heel normaal dat multimiljonairs ‘goede werken’ verrichten. Je struikelt bij wijze van spreken over vleugels van bibliotheken en kinderziekenhuizen die zijn geschonken door rijke medeburgers. In Rusland is zoiets veel minder gebruikelijk, maar het komt voor. Zo bestaat er in Moskou sinds 2011 het Museum van de Russische Ikoon. Dit (gratis) museum herbergt een unieke privécollectie Byzantheinse en oud Russische ikonen en een groot studiecentrum, alles met liefde bijeen gebracht en gefinancierd door Michael Abramov (rijk geworden in de bouw). Naast de onvermijdelijke rijen ikonen is er ook een mooie oude werkplaats waar een ikoonkunstenaar gepassioneerd uitleg geeft over het maken en restaureren van ikonen.

DSC04500 DSC04501

Boven in het museum is een een prachtige uitgesneden Griekse Ikonestase te bewonderen uit de 17e eeuw, die volgens de gids door de Duitsers is geroofd en door de Russen is gered.

DSC04509 DSC04507

De oudste ikoon in het museum is een afbeelding van Sint Nikolaas, de aartsbisschop van Mira, onze Sinterklaas dus, uit de 14e eeuw!

Een gedachte over “Ikonen”

  1. Lieve Mireille .Bedankt voor je vele berichtjes,ik lees ze atijd met veel plezier en natuurlijk bewonder ik ook de mooie afbeeldingen.En tevens leer ik ook nog veel over Rusland.Ik wens jullie alle goeds en tot kijk.Knuffel van Melanie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.