‘Kanaalsoldaten’

Water is onlosmakelijk verbonden met de stad Moskou. De rivier de москва [Moskva] slingert door de stad en wordt in het noorden verbonden met de rivier de Wolga door het Moskoukanaal. Ik ben een kijkje gaan nemen bij een van de sluizen in de stad, waar je via een loopbrug het kaarsrechte kanaal over kunt steken.

sluis 8

Al in de tijd van Peter de Grote waren er plannen voor het maken van een verbinding tussen de Moskva en de Wolga om de economische positie van Moskou te versterken. Pas in de Sovjettijd werden deze plannen echt doorgezet. En hoe. Voor het graven van het kanaal werd in 1932 in het dorp Dmitrov een nieuw straf- en werkkamp opgezet: Dmitlag.

dmitlag

Het kamp moest gevuld worden, dus de arrestaties begonnen snel daarna en in 1934 was Dmitlag uitgegroeid tot het grootste werkkamp in het hele Goelagstelsel. Meer dan 200.000 gevangenen werden als dwangarbeiders ingezet om het kanaal, de rivierhavens en de bijbehorende waterbekkens te graven.  Deze ‘kanaalsoldaten’ zoals ze verzachtend werden genoemd, werkten 4 jaar en 8 maanden aan het totale project. Duizenden stierven. Aan het einde van de bouw in 1937, tijdens de Grote Zuivering, werden nog eens honderden van de gevangenen en architecten en ingenieurs geëxecuteerd op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten en ook na de bouw werden de gevangen niet vrijgelaten, maar alsnog geëxecuteerd.

dmitlag 2

Met deze gruwelijke geschiedenis in gedachten liep ik over het bouwwerk, Nergens, helemaal nergens was ook maar iets te ontdekken dat herinnert aan de ‘kanaalsoldaten’. Ze zouden zelfs op deze plek zomaar vergeten kunnen worden… En dat terwijl ik juist denk dat het voor de toekomst van dit land juist van groot belang is dat ze niet worden vergeten…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.