Lenin’s datsja

IMG_3722 Dit landhuis is onderdeel van het (staats)landgoed in Gorki waar Vladimir Iljitsj Lenin in 1918 kon herstellen na een brute moordaanslag. Door zijn zwakke gezondheid verbleef hij vaak en lang in Gorki en in mei 1923 vestigde hij zich er ‘ op medisch advies’  permanent, samen met zijn vrouw en zijn zus. Het landgoed ligt zo’n 10 kilometer ten zuiden van Moskou.IMG_3728 Om de reis van en naar het Kremlin ook in de winter veilig en snel te kunnen maken had Lenin een hele bijzondere auto. Een Rolls-Royce Silver Ghost compleet met ski’s en rupsbanden! Schijnbaar liep de auto ook op alcohol, ideaal in dit land natuurlijk!

IMG_3714 Op het terrein staat ook een groot wit marmeren herdenkingsmuseum (gebouwd in 1987) met heel veel foto’s, boeken, geschriften  en andere  documenten uit het leven van Lenin. Daarnaast is in zijn werkkamer in het landhuis  precies alles zo gelaten als het eruit zag op zijn sterfdag, 21 januari 1924.IMG_3736

IMG_3737Na zijn overlijden werd de stad Gorki als eerbetoon aan de grote leider omgedoopt tot Gorki Leninskije (Gorki van Lenin) en zo heet het vandaag nog steeds.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.