Lermontov

Vandaag 200 jaar geleden werd de schrijver Michaïl Joerjevitsj Lermontov hier in Moskou geboren. In een houten huis, midden in het centrum. Het huis is nu een museum en het is de afgelopen drie jaar gesloten geweest in verband met renovatie. Maar het is precies op tijd voor het verjaardagsfeestje weer geopend.

Lermontov birthplace (1)

Het huis staat nu in een achterafstraatje tussen hoge flatgebouwen (ik heb geprobeerd het zo voordelig mogelijk op de foto te zetten), terwijl het vroeger in een mooie buurt met soortgelijke huizen stond.

De kleine Lermontov verloor zijn moeder toen hij drie jaar was en zijn vader en (zeer rijke) grootmoeder voerden een bittere strijd over wie het jongetje moest opvoeden. Oma won, kocht het huis en nam Michaïl mee naar haar landgoed (en verwende het kind tot op de draad). In het huis zijn nu prachtige meubels tentoongesteld uit de tijd dat Lermontov in Moskou studeerde (rond 1830) en er weer(samen met oma!) zijn intrek nam. Ook hangen zijn  tekeningen en aquarellen er, waaronder dit zelfportret.  Dat op een prachtige diep groene achtergrond is tentoongesteld.

Mikhail_Lermontov

Er blijft echter een raadsel. Buiten in de tuin van het museum staat een beeld van vier lange vingers. Er staat geen bordje bij en er was niemand die wist van wie het kunstwerk is, wat het betekent en waarom het hier staat. Dat ga ik dus nog eens wat verder uitzoeken.

Lermontov birthplace (2)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.