Peredelkino

Deze week heb ik met een lokaal boemeltje, of elektrietsjka (Электричка) zoals het hier heet, een uitstapje gemaakt naar Peredelkino (Переде́лкино).  Het ritje duurde 25 minuten en een retourtje kostte ongeveer 1 Euro!

IMG_3521

Het dorp midden in de bossen werd in 1934 door de staat aan de Bond van Sovjet Schrijvers geschonken. De gedachte was dat (goedgekeurde) schrijvers en dichters in een gezonde en rustige omgeving goed zouden kunnen schrijven.

IMG_3528

Een van de vele beroemde schrijvers die heel lang in Peredelkino heeft gewoond en gewerkt is Boris Pasternak (1890 – 1960). Ik wilde graag het huis zien waar hij zijn beroemde roman Dr Zhivago heeft geschreven en waar hij uiteindelijk ook gestorven is.

IMG_3531

De jonge gids vertelde vol vuur dat dit het échte buro is waaraan Pasternak Dr Zhivago heeft geschreven. Zijn kleindochter heeft ervoor gezorgd dat het huis open is voor publiek en dat alles precies zo is ingericht als in de tijd dat Pasternak er woonde.

IMG_3532

Deze foto van de begrafenis van Pasternak in 1960 komt uit een Frans tijdschrift en is nooit in de Sovjet Unie gepubliceerd. Er stond slechts een korte mededeling in de krant over het overlijden van Pasternak. Maar er circuleerden hangeschreven briefjes  in het ondergrondse circuit, zodat er toch duizenden belangstellenden bij de uitvaart waren (sommigen dekten hun gezicht af voor de foto’s, zoals de man links vooraan naast de kist).

Pasternak was met het schrijven van Dr Zhivago in ongenade gevallen bij het Sovjetregime. Zijn boek kon echter de Sovjet Unie uitgesmokkeld worden en is uiteindelijk in Italië uitgegeven. Daarna won Pasternak de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij van Stalin moest weigeren.

IMG_3526

Tot slot heb ik ook nog de begraafplaats van Peredelkino bezocht waar Pasternak en zijn familieleden begraven liggen. Het was een bijzonder bezoek en ik ga zeker nog een keer terug om het huis van dicher/sing-songwriter Bulat Okudzjava te bezoeken.

 

 

 

 

Een gedachte over “Peredelkino”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.