Radiotoren

IMG_0208

De Sjoechov toren (Шуховская башня – Sjoechovskaja basjnaja), ook bekend als de Shabolovka toren , is een radiomast ontworpen door Vladimir Sjoechov (1853 – 1939) . Sjoechov is vooral befaamd voor zijn originele ontwerpen van hyperboloïde constructies, zoals deze Sjoechov toren.  De 160-meter hoge vrijstaande stalen spiraal structuur werd gebouwd in de periode 1920-1922, tijdens de Russische Burgeroorlog. Het oorspronkelijke plan was om een 350 meter hoge toren te bouwen (zie tekening hieronder). Dit werd teruggebracht tot 160 m, omdat staal in die tijd schaars was in Rusland.

640px-Shukhov_Tower_Design_photo_by_Sergei_Arsenyev_2006

Tijdens de bouw overleden 2 arbeiders na een ongeluk. Sjoechov moest daarvoor eigenlijk de cel in, maar aangezien niemand anders de bouw zou kunnen voortzetten, werd de straf niet ten uitvoer gelegd. Gelukkig maar, want later bleek dat het ongeluk was veroorzaakt door een materiaal fout en niet door een constructiefout van de architekt.

220px-Shukhov_Hyperboloid_Tower_Project_of_350_metres_of_1919_year

De toren werd gebouwd door de vier bovenste delen een voor een uit het 5e deel dat al op de grond stond met een kraan op te hijsen en op elkaar te stapelen. Dit historische bouwwerk is helaas niet toegankelijk voor het publiek en werd vorig jaar zelfs met sloop bedreigd. Na vele protesten (ook van de UNESCO) heeft het stadsbestuur gezegd dat de toren zal worden gerestaureerd. Er zijn echter nog geen concrete plannen bekend gemaakt. Afwachten dus maar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.