Thee

Tot mijn plezier drinken de Russen graag thee. Ze hebben zelfs een heel eigen theecultuur die een paar eeuwen teug gaat. Het verhaal gaat dat er in 1618 een kamelenkaravaan met kooplieden vanuit Beijing vertrok met een verjaardagsgeschenk voor de tsaar, 200 pakken thee uit Mongolië. Wonderlijk genoeg bereikte de karavaan de plaats van bestemming, na een barre tocht door de Gobiwoestijn en Siberië. Hierna ontstond een theehandel tussen China en Rusland. De thee werd geruild voor bont en om de kwaliteit te waarborgen werd de thee altijd per kameel vervoerd.  Het duurde in die tijd gemiddeld 16 maanden om de thee van de kweker bij de klant te krijgen. Zodoende bestond een karavaan dan ook uit meer dan 200 kamelen.

tea caravan, 2

Vanaf 1903 ging het een stuk sneller: de transsiberische spoorlijn tussen Rusland en China werd geopend en de kistjes thee waren voortaan binnen een week in Rusland.

De Russen houden van oorsprong van sterke, zwarte thee (Lapsang Souchong). Nog steeds worden alle verschillende melanges zwarte thee hier aangeduid met “Russische Karavaan”. Ze kennen daarnaast ook de “Chinese Karavaan” en dat is meestal groene thee, die hier vaak op doktersrecept wordt gedronken. Er wordt een hoge medicinale waarde toegekend aan groene thee. De thee wordt ook op een bijzondere manier klaargemaakt. Daarover meer in een volgend bericht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.